Čovek sa biosenzorom u ruci

Zamislite da imate ugrađen senzor u ruci koji će putem bluetooth-a slati podatke o stanju vašeg tela na Vaš android telefon ili tablet. Zvuči hrabro i pomalo daleko od današnjice.

unnamed
Preuzeto sa: Transhumanity.net

Grupa samoukih hakera i IT umetnika iz Pitsburga stvorila je od zapuštenog podruma pravu malu laboratoriju gde usavršava projekte za budućeg čipovanog čoveka. Tako je od podruma nastala kompanija Grindhouse Wetware.

Ovaj tim entuzijasta ili biohakera, kako ih zovu u svetu, radio je na razvijanju projekta Circadia 1.0, projektu o bioničkim čipovima koji će ugrađeni u čovekovu podlakticu, putem bluetootha, moći da pošalju informacije o vitalnim životnim funkcijama na Android pametni telefon ili tablet. Biosenzor će se puniti bežičnim putem a preko bluetootha će komunicirati sa korinsikovim Android uređajem i očitavaće parametre organizma na specijalnoj Android aplikaciji. Tako bi ovaj senzor slao podatke o krvnoj slici korisnika, upozoravao bi ga o povišenoj temperaturi i o promenama koje nastaju u organizmu.

maxresdefault
Preuzeto sa: Freelancer.com

Cilj ovog projekta, prema rečima Tima Kenona, vođe ovog tima i osnivača ove kompanije, je da se razvije komunikacija sa ljudskim telom i da se blagovremenim saznanjima o stanju organizma spreče bolesti. Upravo iz ovog razloga Tim je odlučio da se poveže sa svojim telom i ugradi prvi bio-čip implant veličine smartfona u svoju podlakticu. U početku je imao poteškoća u pronalaženju doktora za ovakvu operaciju jer je ovakav vid modifikacije tela u Americi i u svetu zabranjen, ali je posle nekog vremena uspeo da pronađe doktora iz Essena u Nemačkoj koji je pristao da uradi ovaj zahvat za 200 dolara. Posle operacije Tim je uspeo da očita neke podatke o svom telu na Android tabletu ali ubrzo se pokvario bežični sistem za punjenje. Najavio je da će dalje usavršavati ovaj izum i da će biosenzor u budućnosti biti manji i lakši i da će koštati oko 500 dolara.

Doktori koji su se bavili ovom temom zaključili su da će doći do infekcije kože i tkiva na mestu gde je ugrađen čip, koža će se naduti kao balon i ako se ne interveniše na vreme pući će. Izgleda da će Tim ubrzo morati da izvadi svoj patent iz podlaktice, vrati ga u laboratoriju na dalje usavršavanje i sačeka još koju deceniju.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s